SPECTRA is een ensemble voor nieuwe muziek. Vanuit de vaste kern van musici ontwikkelt het sinds 1993 een opmerkelijke muzikale coherentie en een unieke, geraffineerde sound.
Filip Rathé is artistiek leider en dirigent.
SPECTRA bouwt tal van trajecten uit met in Vlaanderen levende componisten en promoot hun werk in internationale en historische context. Het ensemble creëert vele opdrachtwerken in constante dialoog met referentiewerken uit het recente verleden.
SPECTRA exploreert een ruime waaier aan presentatievormen en werkt samen met componisten, theatermakers, beeldend kunstenaars en schrijvers in de opbouw van niet-dogmatische programma’s en eigenzinnige vertolkingen. Hieruit groeiden samenwerkingen met oa. Luca Francesconi, Stefano Gervasoni, Philippe Hure, Guy Cassiers, Fabrice Murgia, Philip Blasband, Peter Verhelst …
SPECTRA treedt op binnen en buiten Europa en op festivals als Ars Musica (B), Transit (B), Festival Musica Nova (BRA), November Music Festival (NL), Musica Sacra (NL), OEROL Festival (NL), Huddersfield Contemporary Music Festival (GB), het Traiettorie Festival (IT), de Biennale Venezia (IT), World Music Days 2010 Sydney (AU), Gaida Festival (LT), Musica Strasbourg (F), Festival Internacional de Buenos Aires (ARG).
Ten slotte deelt SPECTRA haar expertise in de Master na Master opleiding in de interpretatie van hedendaagse muziek in samenwerking met de School of Arts Gent.
Tille Van Gastel – fluit
Frank Van Eycken – percussie
Lukas Huisman – piano
Pieter Jansen – viool
Bram Bossier – altviool
Francis Mourey – cello
Filip Rathé – dirigent
Filip Rathé (1966) studeerde piano en directie aan het Koninklijk Conservatorium van Gent. Hij vervolmaakte zich verder als dirigent bij Laszlo Heltay en Pierre Cao en studeerde compositie bij Lucien Goethals. Aan de Universiteit van Gent behaalde hij een Meestergraad Musicologie bij Professor Herman Sabbe.
Sinds 1993 is Filip Rathé artistiek leider en dirigent van SPECTRA, het ensemble voor hedendaagse muziek waarmee hij concerteerde doorheen Europa en Zuid-Amerika en meer dan 130 nieuwe werken creëerde.
Hij was gastdirigent van o.m. het Symfonieorkest van Vlaanderen, het Vlaams Radio Koor en verschillende ensembles (o.a. I Solisti del Vento, Hermes Ensemble, Aquarius Ensemble (N), Musiques Nouvelles).
Filip Rathé schreef o.m. Canção do Caminho (SSAATTBB; 1998), O ultimo poema (ensemble; 2001), Das Utopias (17 string players; 2003), Canção de vidro (16 voices; 2004) en La velocidad de las Tinieblas (amplified voice and ensemble; 2005). Op dit ogenblik voltooit hij op vraag van de Neue Vokalsolisten Stuttgart de cyclus No marmore de tua bunda voor zes solo-stemmen. Zijn werken werden gecreëerd door o.m. het Vlaams Radio Koor, ASKO (N), SPECTRA, Collegium Instrumentale Brugense, Exaudi, Kremerata Baltica en de Neue Vokalsolisten Stuttgart.
Review of “Be My Superstar” on august 21 and 22, 2019
Operosa Montenegro Opera Festival, Herceg Novi (ME)
De Standaard, dinsdag 24 september 2019, Anna Vermeulen
Tamtam in de bibliotheek
Het SPECTRA Ensemble gaf een stilteplek een fijne soundtrack. Zondag vulde het de architectuurbibliotheek van de UGent met ruimtetonen van Cage en Stockhausen.
SPECTRA o.l.v. Filip Rathé
Cage, Goethals, Stockhausen & Laitempergher
Gezien op 22/9, Faculteitsbibliotheek Ingenieurswetenschappen en Architectuur, Gent.
4 / 5 sterren
Klankgat (door Ronald Rijken)
Rozalie Hirs klankwereld van binaural beats Wereldpremière muziek- en poëziecylcus Dreams of Airs (12 nov, 2018)
De Nederlandse componist/dichter Rozalie Hirs leidt ons zaterdag 10 november rond in de klankwereld van de binaural beats met haar nieuwe compositie Dreams of Airs. Die muzikale rondleiding doet zij samen met het Belgische ensemble SPECTRA o.l.v. dirigent Filip Rathé en zangeres Nora Fischer.
Creatie 20 oktober 2018 – Grote Aula Leuven
De Standaard 22 oktober 2018
Daan Janssens, één van SPECTRA’s huiscomponisten en regisseur Fabrice Murgia zetten hun tanden in Menuet van Louis Paul Boon. Deze pakkende roman schetst het portret van eenzame mensen die zweven tussen het normale en het abnormale, tussen zeggen en zwijgen. De componist weet met intense transparantie en een kleurrijk ensemble in de lagere regionen waaronder contrabas, contrafagot en contrabasklarinet samen met electronica deze tragische gelaagdheid wonderwel uit te drukken. In samenwerking met LOD muziektheater.
14, 15 en 17 februari
Théâtre National, Brussel
14 en 15 maart
Maillon, Strasbourg (F)
20 en 21 maart
Grand Théâtre de Luxembourg, Luxembourg (L)
Na Poepsimpel van Compagnie Cecilia van Arne Sierens, was het donderdagavond de beurt aan het Gentse theatergezelschap Ontroerend Goed om met een nieuwe productie het theaterseizoen in Vooruit te openen. Theatermaker Alexander Devriendt en zijn gezelschap verbazen alweer met een geniale beeldtaal. (…)
Devriendt, die er om bekend staat te experimenteren met de vorm waarin hij zijn theater brengt, haalt er deze keer film- en computertechnieken bij. En daarbovenop SPECTRA dat live muziek speelt op het podium maar eigenlijk onzichtbaar is. De vraag is nu alleen wat Devriendt na dit stuk nog kan maken om de theaterbezoeker te verbazen. Geniaal.
_Rudy Tollenaere in Het Nieuwsblad, 25-09-2015
Lees de volledige recensie