A la recherche d’un temps perdu

Concert
In 1958 maakte Luciano Berio in Parijs geluidsopnames van vijf musici. De klanksporen bewerkte hij later in de Studio di fonologia musicale in Milaan. Daaruit creëerde hij één van de eerste werken voor de combinatie van elektronische muziek met live uitvoerders. In Différences coëxisteert het originele model van de vijf instrumenten naast een beeld van zichzelf dat continu wijzigt tot het moment waarop het volledig transformeert. In dit werk communiceren de uitvoerders op die manier met een oudere, nagenoeg onherkenbare versie van zichzelf.

Berio lag tevens mee aan de basis van de elektronische muziekstudio Tempo Reale in Firenze, waar Simonluca Laitempergher Watchamacallit realiseerde. Bij het opruimen van het ouderlijke huis trof Laitempergher op een stoffige zolder een cassette aan met een half vergane opname van stemmen, relicten van niet-beleefde ervaringen. Deze voor hem confronterende verrassing vormde het vertrekpunt voor een ander gesprek uit en met vervlogen tijden waarbij flarden familiale souvenirs stolden om uiteindelijk in de schaduw op te lossen.

Berio’s Joods-Amerikaanse student Steve Reich pendelde als kind tijdens de tweede wereldoorlog vaak dagenlang per spoor dwars door de Verenigde Staten, tussen New York en Los Angeles, van vader naar moeder en terug. Later groeide bij hem het gruwelijke besef dat hij op hetzelfde moment in Europa waarschijnlijk, net als miljoenen geloofsgenoten, op een ander transport had gezeten. In Different Trains mengt hij strijkkwartet met opnames van zowel treingeluiden als interviews met overlevenden van de Holocaust.

Verlies, verschil, tijd …

Programma & credits

PROGRAMMA

Luciano Berio (1925-2003)
Différences (1958/59)

Simonluca Laitempergher (°1980)
Watchamacallit (2017)

Steve Reich (°1936)
Different Trains (1988)

CREDITS

SPECTRA o.l.v. Filip Rathé

Kalender

donderdag 25 oktober 2018, 20:00
Gent, Zebrastraat

Media