SPECTRA is een ensemble voor nieuwe muziek. Vanuit de vaste kern van musici ontwikkelt het sinds 1993 een opmerkelijke muzikale coherentie en een unieke, geraffineerde sound. Dirigent Filip Rathé en violist Pieter Jansen nemen samen de artistieke leiding op zich.
SPECTRA bouwt tal van trajecten uit met in Vlaanderen levende componisten en promoot hun werk in internationale en historische context. Het ensemble creëert vele opdrachtwerken in constante dialoog met referentiewerken uit het recente verleden.
SPECTRA exploreert een ruime waaier aan presentatievormen en werkt samen met componisten, theatermakers, beeldend kunstenaars en schrijvers in de opbouw van niet-dogmatische programma's en eigenzinnige vertolkingen. Hieruit groeiden samenwerkingen met oa. Luca Francesconi, Stefano Gervasoni, Philippe Hurel, Guy Cassiers, Fabrice Murgia, Philip Blasband, Peter Verhelst ...
SPECTRA treedt op binnen en buiten Europa en op festivals als Ars Musica (B), Transit (B), Festival Musica Nova (BRA), November Music Festival (NL), Musica Sacra (NL), OEROL Festival (NL), Huddersfield Contemporary Music Festival (GB), het Traiettorie Festival (IT), de Biennale Venezia (IT), World Music Days 2010 Sydney (AU), Gaida Festival (LT), Musica Strasbourg (F), Festival Internacional de Buenos Aires (ARG).
Ten slotte deelt SPECTRA haar expertise in de Master na Master opleiding in de interpretatie van hedendaagse muziek in samenwerking met de School of Arts Gent.
Violist Pieter Jansen studeerde met grootste onderscheiding af aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium van Antwerpen in de klas van Guido De Neve en vervolgde daarna zijn studies aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth.
Pieter is concertmeester van BOHO Strings en aanvoerder bij Le Concert Olympique en is als aanvoerder ook regelmatig te gast bij het Symfonieorkest van de Munt en the Belgian National Orchestra.
Hij is violist bij Trio Khaldei, primarius bij I Justiniani en speelt hedendaagse muziek bij SPECTRA - waarvan hij sinds kort ook co-artistiek leider is - en bij het Franse Ensemble Multilatérale.
Pieter speelde concerten in Europa, Azië, Zuid-Amerika, Noord-Amerika en Australië op belangrijke podia en festivals als Musica Strasbourg, World Music Days in Sydney, Traiettorie Festival in Parma, Festivals van Aix-en-Provence en Avignon, Wigmore Hall in Londen, Auditorium van het Louvre in Parijs, de Biënnale van Venetië, Donostia Festival in San Sebastian, Ravello Festival in Napels, Spectrum Festival in Ljubljana, Teatro Colon in Buenos Aires,...
Pieter is docent en coördinator kamermuziek aan KASK & Conservatorium, school of arts van HOGENT.
Bram Bossier behaalde zijn meesterdiploma als violist aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel, waarna hij zijn hogere studies voortzette als altviolist aan de conservatoria van Maastricht (Michael Kugel) en Rotterdam (Vladimir Mendelssohn en Ron Ephrat).
Hij speelde in het ‘European Youth Orchestra’ o.l.v. Yakov Kreisberg en in het ‘Nationaal Jeugdorkest van Nederland’ met dirigenten als Reinbert de Leeuw en Victor Lieberman.
Als freelance musicus was hij werkzaam bij Symfonieorkest Vlaanderen, de Beethoven-academie, I Fiamminghi, het Collegium Instrumentale Brugense, Brussels Philharmonic, l’Opéra Royal de Wallonie en het Nationaal Orkest van België onder dirigenten zoals Yuri Simonov, Lorin Maazel, Sigiswald Kuyken, Christophe Rousset, Ivan Meylemans en Rudolf Werthen.
Als solist speelde hij de ‘Prologue’ van Gérard Grisey in het Muziekgebouw aan ‘t IJ (Amsterdam), ‘Jelek en Jatekok’ van György Kurtag voor het Festival van Vlaanderen (Gent), de ‘Sequenza’ en ‘Chemins II’ van Luciano Berio in de Tonhalle (Düsseldorf) en de Nederlandse première van het altvioolconcerto van Kees Schoonenbeek in de concertzaal van Tilburg.
Samen met An Raskin vormt hij Agartha, een muziekensemble met als basisingrediënten de kleurrijke bajan en de warme altviool. Agartha kleurt graag buiten de lijntjes, gaat in dialoog met andere kunstenaars en houdt van elke uitdaging.
Sinds 2004 is hij als altviolist verbonden aan SPECTRA, curious for new music en speelde ook in het Ictus-ensemble (Brussel), het Sonemus-ensemble (Sarajevo), Nieuw Amsterdams Peil (Amsterdam), Sturm und Klang (Brussel) en het notabu.ensemble (Düsseldorf) op internationale festivals in Berlijn, Parijs, Huddersfield, Venetië, Donaueschingen, Sarajevo, Zagreb, maar ook tot in Buenos Aires, Sidney en Japan.
Francis Mourey is een veelzijdig muzikant. Hij is lid van SPECTRA, Trio Khaldei en de eerste cellist van Boho Strings.
Als orkestmusicus speelt hij regelmatig als solo-cellist in verschillende formaties, van grote orkesten zoals het Belgisch Nationaal Orkest en Brussels Philharmonic tot meer specifieke ensembles zoals Les Métamorphoses orchestra.
Francis Mourey is assistent cello aan het “Conservatoire Royal de Bruxelles”.
Tille Van Gastel is afkomstig uit Gent en volgde daar dwarsfluit, cello en later ook piano. Op 16-jarige leeftijd zette ze haar lessen fluit verder bij zowel Jan Vercruysse (SPECTRA) als Carlos Bruneel (solo fluitist van de Koninklijke Muntschouwburg) bij wie ze ook studeerde aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel.
In 2009 werd ze in het kader van Erasmus door Sophie Cherrier (Ensemble intercontemporain) uitgenodigd om bij haar aan het gerenommeerde “CNSM de Paris” te studeren en hierdoor werd haar liefde voor hedendaagse muziek steeds sterker geprikkeld. In 2010 studeerde ze in Brussel af met grootste onderscheiding en ontving hiervoor de prijs Horlait-Dapsens.
Ze speelde regelmatig mee met het Symfonieorkest van De Munt, Brussels Philharmonic, l’Orchestre Philharmonique de Liège, Symfonieorkest Vlaanderen etc…
In 2011 won ze de auditie voor solofluit in de Koninklijke Muziekkapel van de Marine, een job die ze tot september 2019 uitoefende.
Sinds 2015 is Tille Van Gastel fluitiste van SPECTRA en nam in 2023 ook de rol van artistieke promotor op zich.
Daarnaast heeft ze haar eigen praktijk als performance coach waarbij ze mensen van alle leeftijden helpt hun plankenkoorts of faalangst te overwinnen.
Julien Bénéteau studeerde muziek aan de conservatoria van Nantes en Parijs, en daarna aan het CNSMD in Lyon. Daar behaalde hij zijn diploma’s klarinet en kamermuziek met de hoogste onderscheidingen. `
In 2002 won hij de Prague Spring International Competition en is nu eerste klarinettist bij the Belgian National Orchestra.
Hij wordt regelmatig uitgenodigd door l' Orchestre National de Lyon, l' Orchestre de l'Opéra National de Lyon, l' Orchestre National de France, Ensemble InterContemporain en Philharmonia Orchestra in Londen.
Hij werd uitgenodigd voor verschillende kamermuziekfestivals in Italië, Zwitserland, Nederland, Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk en Engeland.
Julien Bénéteau heeft samengewerkt met eminente componisten als Gilbert Amy, Vinko Globokar, Gérard Grisey, Jonathan Harvey, Pascal Dusapin, Bruno Mantovani en Frédéric Durieux.
Van 2014 tot 2017 was hij muzikaal directeur van het Ensemble Regards in Parijs. In 2019 vormt hij samen met hoornist Emmanuel Bénèche het Winds Art Orchestra. Julien Bénéteau is een Yamaha-artiest.
Lukas is een Belgische pianist en uitvoerder van voornamelijk hedendaagse klassieke muziek, met een grote voorliefde voor complex (post)modern repertoire.
Hij studeerde een aantal jaren jazz, met een opname van Finnissy's Gershwin cycli als hoogtepunt. Door zijn interesse in Japanse traditionele en hedendaagse klassieke muziek herontdekte hij het klankpotentieel van de piano. Dit resulteerde in opnames van Takemitsu, Hori, Nishimura en Takahashi (Keitaro).
Zijn doel om steeds een goed geïnformeerde artiest te zijn leidde tot een doctoraat in complexe hedendaagse pianomuziek (aan KASK & Conservatorium) en post-doctorale projecten over HIP van Brahms' muziek (aan het Orpheus Instituut, Gent) en hedendaagse Japanse pianomuziek (aan KASK & Conservatorium).
Naast het uitvoeren van solomuziek is hij een ervaren ensembleperformer, van duo’s en ensembles tot orkest, blijft hij op de hoogte van pop, rock en prog en speelt hij geregeld in deze stijlen of cross-over settings.
Percussie
Filip Rathé studeerde piano, schriftuur en directie aan het Koninklijk Conservatorium van Gent. Hij vervolmaakte zich verder als dirigent bij Laszlo Heltay en Pierre Cao en studeerde compositie bij Lucien Goethals. Aan de Universiteit van Gent behaalde hij een meestergraad Musicologie.
Sinds 1993 is Filip Rathé artistiek leider en dirigent van SPECTRA, het ensemble voor hedendaagse muziek waarmee hij concerteerde doorheen Europa en Zuid-Amerika. Hij creëerde ruim 200 nieuwe werken.
Hij was als dirigent te gast bij o.m. Symfonieorkest Vlaanderen, het Vlaams Radio Koor, Brussels Philharmonic, Lviv National Philharmonic Symphony Orchestra en verschillende ensembles zoals I Solisti, Hermes Ensemble, Musiques Nouvelles, HYOID...
Als componist focust hij vooral op vocaal-instrumentale kamermuziek. Zijn werk werd gecreëerd door o.m. het Vlaams Radio Koor, ASKO (NL), SPECTRA, Collegium Instrumentale Brugense, Exaudi, Kremerata Baltica, Neue Vokalsolisten Stuttgart en Symfonieorkest Vlaanderen.
Hij deelt zijn ervaring als docent (kamermuziek, compositie, hedendaagse muziek en muziekanalyse) aan KASK & Conservatorium, school of arts van HOGENT.
Greet groeide op in een uitgesproken muzikale familie en stond na haar conservatoriumstudies jaren zelf actief op het concertpodium. Intussen staan meer dan 30 jaar ervaring met realtime cueing van multicamera concert- en operaopnames voor VRT - CANVAS, EXQI, Opera Ballet Vlaanderen en de Koninklijke Muntschouwburg Brussel op de teller, naast live streamings en video projecties.
Hoogtepunten zijn ongetwijfeld de jaarlijkse Koningin Elisabethwedstrijd, de vele opnames met de Filharmonie/het Antwerp Symphony Orchestra, het Belgian National Orchestra, Pygmalion en het Vlaams Radio Orkest/Brussels Philharmonic en de magistrale opera's die zij in de Munt en de Vlaamse Opera capteerde.
Greet leidt nog steeds met veel plezier een opnamecrew door muzikale wateren maar vond daarnaast ook haar weg in de zakelijke werking van culturele organisaties. Zo was zij verbonden aan de International Opera Academy en manager van Spiegel String Quartet.
Sedert 2002 is ze een vaste waarde achter de schermen bij SPECTRA en sinds 2023 neemt ze daarnaast ook de zakelijke leiding van Symfonieorkest Vlaanderen op zich.