A Matter of Triumph and Void

Semi-staged concert
Voor deze voorstelling slaan SPECTRA en de International Opera Academy opnieuw de handen in elkaar en schetsen ze een portret van Wim Henderickx, één van Vlaanderens meest vooraanstaande componisten. Twee contrasterende muziektheatrale werken vormen het vertrekpunt. Het betreft de snel stuwende opera op een libretto van Johan Thielemans en een langzame meditatieve muziektheatervoorstelling.

In Triumph of Spirit over Matter laten de personages ons een dolgedraaide wereld doorkruisen waarin elk uiterste zijn tegenpool raakt: van artistieke integriteit tot cynisch mercantillisme, van authentiek genie tot koehandel in vervalsingen, van zelfopoffering tot minachting voor anderen. Maar in het hart van eenieder ontmoeten zuiverheid en verdorvenheid elkaar, triomferen beurtelings de scheppingsdrang en de vernietigingsdrang.

Voor Void vormt Henderickx’ compositie ‘Sunyata’ (leegte) het uitgangspunt, een innerlijke zoektocht naar zingeving en religie, geïnspireerd door oosterse en westerse mystiek. De boeddhistische shri yantra vormt hierbij de structurele leidraad.

Raken alle uitersten elkaar?

Programma & credits

PROGRAMMA

Wim Henderickx (°1962)
Een selectie uit:
Void (sunyata) (2007)
Triumph of spirit over Matter (1996-1999)

CREDITS

Componist: Wim Henderickx
Dirigent: Filip Rathé
Concept en Regie: Darren Ross
Decor en Kostuums: Pieter Coene
Decor en Licht: Yannick Verweij
Muzikale begeleiding: Hein Boterberg
Ensemble: SPECTRA
Cast: Studenten van de International Opera Academy: Alberto Martínez, Arnaud Dos Santos, Astrid Joos, Barbara Jop, Déborah Salazar, Diana Santos, Elisa Soster, Fernando Loura, Kiup Lee, Mario Maiguel Rey, Marta Estal Vera
Beeld: Lieven Gouwy

Coproductie:
International Opera Academy,
SPECTRA,
Muziekcentrum De Bijloke

Kalender

zaterdag 18 mei 2019, 20:00
Gent, Muziekcentrum De Bijloke

Media