Debussy’s Grand Hotel, Vue sur La Mer

Concert
In juni 1904 ontvluchtte Claude Debussy Parijs richting Jersey. Hij was toen reeds een erkend en gevierd musicus en legde er de laatste hand aan La Mer, zijn groots symfonisch gedicht waarbij de oerkracht van water centraal staat, inclusief de verholen seksuele connotaties.

Zijn muziek uit die periode draagt echter ook de onderhuidse stempel van een diepe persoonlijk crisis, duidelijk weerspiegeld in zowel L’Isle Joyeuse als Masques voor piano solo. Uit het contrast tussen beide spreekt verscheurdheid: de vreugde die hij kende met zijn toenmalige minnares – zijn toekomstige vrouw Emma Bardac – steekt schril af tegenover zijn met schuld beladen gevoel omwille van de nakende scheiding van Lily Texier.

Deze voorstelling brengt de ‘Jersey-muziek’ van Claude Debussy, met een wonderlijke bewerking van La Mer voor een intimistisch pianotrio.

Grasduinend door Debussy’s brieven mijmeren zowel Lily als Emma terug, begeleid door nieuw werk van Dominique Pauwels, als een zachte echo van een lang vervlogen tijd, op zoek naar de mens achter de componist.

Programma & credits

PROGRAMMA

Dominique Pauwels
Grand Hotel (2019)
compositieopdracht door SPECTRA
wereldcreatie

Claude Debussy (1862–1918)
La Mer (1903–1905)
L’Isle joyeuse (1904)
Masques (1904)

CREDITS

SPECTRA o.l.v. Filip Rathé
Reinhilde Decleir of Sara De Bosschere, stem

Kalender

Er zijn (voorlopig) geen speeldata voor deze voorstelling

Media