Frankenstein!!

FAMILIE 6+
Featuring: John Wayne, Robinson Crusoe, Batman & Robin, Superman & Lois Lane, Goldfinger & James Bond, Kleine muis & Mi-Ma-Monstertje, Vrouwtje Dracula & Heer Frankenstein!! & …

In 1971 schreef de Weense chansonnier-dirigent-componist H.K. Gruber het prettig gestoord pandemonium Frankenstein!! op teksten uit “Allerleirausch. Neue schöne Kinderreime” van H.C. Artmann. Monsters, kannibalen en superhelden bevolken zijn spottende kinderrijmpjes. Deze verfrissende satire, doorspekt met muzikale humor en dubbele bodems, blijft bij jong en oud op de lachspieren werken.

De titel van Artmanns boek laat iets onschuldigs vermoeden. Zelf omschreef hij deze gedichten echter als ‘bedekte politieke statements’, maar weigerde te vertellen wat hij hiermee bedoelde. Terughoudenheid spreekt soms boekdelen. Monsters slagen er maar al te vaak in hun ware gelaat te verbergen.

Frankenstein – of om het even wie we met deze naam willen identificeren – is niet de protagonist, maar de figuur àchter de schermen die we tot onze scha en schande vergeten. Vandaar de uitroeptekens!

De demystificatie van heroïsche schurken en schelmachtige helden vindt zijn muzikale tegenhanger o.a. in het vervreemdend gebruik van een kast vol heuse speelgoed- instrumenten en het combineren van een brede waaier aan traditionele muzikale idiomen met nieuwe, meer populaire stijlen. Zo blijft H.K. Gruber trouw aan de misleidende eenvoud van de teksten die op het eerste gezicht een naïef amusante en pittoresk opgewekte atmosfeer suggereren.

Programma & credits

PROGRAMMA

H.K. Gruber (°1943)
Frankenstein!! (1976-1977)

CREDITS

tekeningen
Sebastiaan Van Doninck

muzikale uitvoering
SPECTRA o.l.v. Filip Rathé
Mauro Pawlowski, chansonnier

Kalender

zaterdag 14 september 2019, 14:00
Gent, conservatorium
in festival van Vlaanderen Gent
zaterdag 14 september 2019, 16:30
Gent, conservatorium
in festival van Vlaanderen Gent

Media

CD/DVD

Boek + CD: Frankenstein! (2011)