Hommage aan Luc Brewaeys

Concert
Gérard Grisey is een van de pioniers van het spectralisme, een muzikale stroming waarbij het meticuleuze componeren van klankkleuren centraal staat. Zelf verwees hij naar zijn werk als ‘musique liminale’: muziek op de grens, daar waar drempels worden overschreden, waar langzame transformaties en onmerkbare overgangen plaatsvinden. Wanneer precies wordt de dag nacht ?

In Quatre chants pour franchir le seuil, het laatste werk dat hij schreef voor zijn onverwachts overlijden, thematiseert hij het overschrijden van de drempel tussen leven en dood. De vier liederen zijn afkomstig uit evenveel verschillende culturen: het Christendom, het Oude Egypte, het Antieke Griekenland en Mesopotamië.

In december 2015 overleed Luc Brewaeys, één van de grootste Vlaamse componisten en erfgenaam van dit spectralisme. Philippe Hurel droeg zijn So nah, so fern, dat in dit concert zal worden gecreëerd, aan hem op. Eerder had Brewaeys trouwens zijn Fêtes à tensions: (les) eaux marchent aan deze Fransman opgedragen. Dit werk bevat tal van muzikale verwijzingen gaande van Tsjaikovski en Debussy tot Goeyvaerts, waaronder een meditatieve herhaling, geïnspireerd op een treurmars.

Waar eindigt een cirkel?

Programma & credits

PROGRAMMA

Philippe Hurel (°1955)
So nah, so fern (2017), compositieopdracht door SPECTRA
wereldcreatie

Luc Brewaeys (1959 - 2015)
Fêtes à tensions, (les) eaux marchent (2012)

Gérard Grisey (1946 - 1998)
Quatre chants pour franchir le seuil (1996-1998)

CREDITS

SPECTRA
notabu.ensemble neue musik (D)
o.l.v. Filip Rathé en Mark-Andreas Schlingensiepen
Juliet Fraser, sopraan

Kalender

vrijdag 15 maart 2019, 20:00
Gent, Muziekcentrum De Bijloke
maandag 03 juni 2019, 20:00
XX
live-uitzending op radio Klara

Media