In Nomine Lucis

Concert
Na een ingrijpende persoonlijke crisis vroeg Giacinto Scelsi zich af hoe hij componeerde. Het antwoord was radicaal: “in een staat van lucide passiviteit”. De componist is een medium, een tussenpersoon. Niets meer. Zijn enige functie is het kanaliseren van een transcendente werkelijkheid. Als omen, het anagram van zijn naam: ascolti segnici (luisteren van tekens).

Het werk van Conte Scelsi di Ayala Valva ontstond uit lange improvisatiesessies op de ondioline, een obscure proto-synthesizer die ook kwarttonen produceerde. De opnames van deze sessies werden later tot composities uitgewerkt. Diezelfde opnames, bewaard in de Fondazione Isabella Scelsi te Rome, vormen het basismateriaal van deze voorstelling. Scelsi’s mystieke muzikale universum groeit in deze ruimtelijke installatie – een samenspel van licht, electronics, zang en ensemble – uit tot een zo goed als lijfelijk tastbare belevenis.

Giacinto Scelsi voorzag dat hij zou sterven op de dag dat alle achten op één lijn stonden, symbool voor oneindigheid: op 8 / 8 / ’88 liet hij zich vergezellen naar het strand voor een zonnebad. Neergevleid in een strandstoel sliep hij in voor altijd.

Programma & credits

PROGRAMMA

Giacinto Scelsi (1905-1988)
Khoom (1962)

Giacinto Scelsi (1905-1988)
Sauh 1 (1973)

CREDITS

elektronische compositie
Luigi De Angelis
Sergio Policicchio

sound design
Tempo Reale (Firenze, It)

muzikale uitvoering
SPECTRA o.l.v. Filip Rathé
Els Mondelaers (mezzosopraan)

coproductie deSingel internationale kunstcampus
in samenwerking met Fondazione Isabella Scelsi

Kalender

Er zijn (voorlopig) geen speeldata voor deze voorstelling

Media