KEEP CALM & VALIDATE

Muziektheater
Een poster, prijkend op het prikbord in de controlekamer van het EU-grensmanagementagentschap Frontex, leverde de titel voor dit documentair muziektheater over de logistiek achter sociale sortering. ‘Simple as ABC’ is een reeks performances en installaties over de Westerse ‘migratiemachine’. De beeldvorming rond illegalisering, het aanzwellende veiligheidsdiscours en de logistiek achter grensmanagement blijven verwarren en fascineren.

Thomas Bellinck reisde langs de rafelranden van Europa en knoopte gesprekken aan met vrouwen en mannen die werken voor de hoogtechnologische EU-agentschappen. Het kernwoord van hun missie is ‘risico’: ‘risicoanalyse’, ‘risicocommunicatie’, ‘risicomanagement’.

Voor Keep Calm & Validate verklankte Joris Blanckaert hun onwezenlijk relaas woord voor woord in een bevreemdende musical. Hoe immuniserend werkt de dagdagelijkse banalisering van confronterende feiten?

“Simple as ABC blijft een revelatie. Zoals de voorstelling steeds nieuwe gordijntjes optrekt rond haar eigen materiaal, zo licht het tegelijk alle rookgordijnen op rond ons vrije Europa” – Wouter Hillaert in De Standaard van 12 mei 2017.

“Vanop een draaiend rond platform en begeleid door een live ensemble, zingen acteurs Marjan De Schutter en Jeroen Van der Ven de zaal knap geregisseerd toe” – Ciska Hoet in De Morgen van 11 mei 2017.

Programma & credits

PROGRAMMA

Joris Blanckaert (°1978)
Keep calm & validate (2017)

CREDITS

Compositie: Joris Blanckaert
Dramaturgie: Sébastien Hendrickx, Esther Severi
Kostuum: An Breugelmans

Muziek: SPECTRA
Pieter Jansen, viool
Bram Bossier, altviool
Yuko Fukumae, klarinet
Frank Van Eycken, percussie

Scenografie: Jozef Wouters
Spel: Marjan De Schutter, Jeroen Van der Ven
Tekst & regie: Thomas Bellinck

Productie: ROBIN & OP.RECHT.MECHELEN
Coproductie: De Grote Post, NONA, Kaaitheater, Kunstenfestivaldesarts, SPECTRA

Kalender

Er zijn (voorlopig) geen speeldata voor deze voorstelling

Media