Menuet

Muziektheater
Een man slijt zijn dagen in de vrieskelder van een bedrijf. Om de tijd te doden verzamelt hij krantenknipsels van allerhande gruwelijkheden. Zijn hyperactieve echtgenote verliest zich ondertussen in het geregel van het huishouden en in het maken van kinderkleertjes die ze verkoopt via haar zwager. Het huishoudhulpje dat haar bijstaat, speelt de hoofdrol in de verlangens van de man. Die klassieke driehoeksverhouding ontvouwt zich in Menuet tot een grootse tragedie in huiskamerformaat.

Componist Daan Janssens en regisseur Fabrice Murgia zetten hun tanden in de existentiële thema’s uit de roman van Louis Paul Boon. De eenvoudige feiten worden drie maal na elkaar gepresenteerd, telkens door de ogen van een ander personage. Hierdoor krijgt de banale situatie een tragische gelaagdheid. Menuet schetst het portret van eenzame mensen die zweven tussen het normale en het abnormale, tussen spreken en zwijgen, slingerend tussen schaamte en seksuele drift.

“De roman Menuet van Louis Paul Boon is niet alleen door zijn titel een muzikaal werk. Ook de vorm ervan ademt muziek en dans. De vertaling van Daan Janssens en Fabrice Murgia naar het muziektheater volgt die adem getrouw en subtiel.”
– Stephan Moens in De Morgen

“Componist Daan Janssens en regisseur Fabrice Murgia toveren Boons Menuet om tot een onwezenlijke operatrip.”
– Annemarie Peeters in De Standaard

Programma & credits

CREDITS

tekst
Louis Paul Boon

regie
Fabrice Murgia

compositie
Daan Janssens (°1983)

solisten
Cécile Granger, sopraan
Raimond Nolte, bariton
Ekaterina Levental, sopraan

muzikale uitvoering
SPECTRA o.l.v. Filip Rathé

productie
LOD muziektheater

coproductie
Théâtre National - Wallonie Bruxelles, deSingel, SPECTRA, Les Théâtres de la Ville de Luxembourg, Le Maillon - Théâtre de Strasbourg Scène européenne, Artara, La Monnaie / De Munt, Centre Henri Pousseur

Kalender

woensdag 06 november 2019, 20:00
Brugge, Concertgebouw
vrijdag 08 november 2019, 20:00
Aalst, CC De Werf

Media