Music for birds…

Concert
In het kader van een architectuurwandeling wordt de bibliotheek van de faculteit Ingenieurswetenschappen van de Universiteit Gent bezocht, ontworpen door Kersten Geers en David Van Severen. Voor die gelegenheid schreef de Italiaanse componist Simonluca Laitempergher Music for birds that are supposed to breathe underwater voor ensemble en electronics. In dit werk speelt hij in op de specifieke spatiäle en akoestische eigenschappen van ruimte.

Voor Atlas Eclipticalis liet John Cage zich inspireren door de in 1958 gepubliceerde verzameling sterrenkaarten van de Tsjechische astronoom Antonín Becvár. Hij nam dit boek letterlijk als uitgangspunt: bovenop de kaarten plaatste hij notenbalken waarop hij – afhankelijk van de helderheid van het licht – grotere of kleinere punten tekende. Het resultaat klinkt als een veelheid van subtiel gonzende klankstippen in een klinkend uitspansel.

Cages Cartridge Music vormt daarbij de leidraad om de geluiden, gestuurd door toevalsprocédees al dan niet op te nemen, te manipuleren en gespatialiseerd de sonore ruimte in te sturen.

Voor Tierkreis baseerde Karlheinz Stockhausen zich dan weer op de astrologie. Twaalf melodieeën karakteriseren de tekens van de dierenriem. In een op maat gemaakte adaptatie, verspreidt SPECTRA acht musici en luidsprekers over de breedte, lengte en hoogte van het bibliotheekgebouw.

Programma & credits

PROGRAMMA

Karlheinz Stockhausen (1928-2007)
Tierkreis (1974-1975)
realisatie electronics: Dirk Veulemans

John Cage (1912-1992)
Atlas Eclipticalis (1961)
Cartridge Music (1960)

Simonluca Laitempergher (°1980)
Music for birds that are supposed to breathe underwater (2019)
compositieopdracht door SPECTRA
wereldcreatie

Lucien Goethals (1931-2006)
Studie III (1962)

CREDITS

muzikale uitvoering
SPECTRA o.l.v. Filip Rathé
live-electronics: Dirk Veulemans en Simonluca Laitempergher

Kalender

zondag 22 september 2019, 14:00
Gent, Faculteitsbibliotheek
zondag 22 september 2019, 17:00
Gent, Faculteitsbibliotheek

Media