Openingsconcert Musica Sacra Maastricht

Openingsconcert
Vergelden, Vergeven, Verzoenen is van alle mensen, tijden en plaatsen. Musica Sacra Maastricht 2018 laat daarover de kunsten aan het woord. Het openingsconcert van het festival wordt voor SPECTRA meteen ook de seizoensopener.

Als kind stelde componist-dirigent Iván Fischer zich de vraag hoe het kwam dat in Joodse families naast de drukkende herinnering aan de Holocaust ook een adoratie van de hoge Duitse cultuur aanwezig bleef. Op teksten van Rainer Maria Rilke, Avrom Sutzkever, Johann Wolfgang von Goethe en Jiddische volksliederen brengt hij in Eine Deutsch-Jiddische Kantate “Die Stimmen der Geister” deze divergerende krachten bij elkaar en vindt zo een oplossing voor deze paradox, waarbij de sterk contrasterende oppositie van de gebruikte muzikale stijlen resulteert in een nieuwe harmonie.

Op een bewerking van Seneca’s Medea door de Waalse auteur Jean Vauthier componeerde Guillaume Connesson zijn gelijknamige monoloog voor sopraan, klarinet, cello en piano. Hoe gruwelijk was de wraak van Medea toen Jason haar verliet? Op intermenselijk vlak blijft deze vergeldingsthematiek onverminderd delicaat. Dader en slachtoffer kunnen zich slechts verzoenen na een veeleisend proces van inzicht en erkenning.

Programma & credits

PROGRAMMA

Ivan Fischer
Eine Deutsch-Jiddische Kantate

Guillaume Connesson
Medea

CREDITS

SPECTRA o.l.v. Filip Rathé
Katrien Baerts, sopraan
Frankie De Kuyffer, trompet

Kalender

vrijdag 21 september 2018, 15:00
Maastricht (NL), Sint-Janskerk

Media