Quaderno di strada & Gramigna

Reizen, fysiek of mentaal, we doen het elke dag. We maken tijdens die tocht een onbewuste, maar unieke selectie van gedachten en indrukken. We kunnen ze onthouden of opschrijven in een schetsboek. De Italiaanse componist Salvatore Sciarrino transformeert ze tot een intrigerend web van klinkende associaties.

Indien nu niet, wanneer? Indien hier niet, waar? Indien hij niet, wie? – op een muur in Perugia

Wat je hoort zijn spreuken, graffiti en korte tekstfragmenten. Klank en woord versmelten bij Sciarrino tot een geheel. De stem van de bariton en de instrumenten groeien in een perfecte symbiose uit tot een bijna tastbaar klanklichaam. Sciarrino gaat subtiel en geraffineerd om met de klank van een tekst en instrumenteert met een ongebreidelde fantasie. Alternatieve speeltechnieken doen het onderscheid tussen de instrumenten vervagen. Sciarrino’s Quaderno di strada is weergaloze muziek van een zelden gehoorde breekbare schoonheid. Dit concert presenteren we met de videoperformance van Klaas Verpoest.

Première Gramigna
We werken die avond ook weer samen met de fantastisch virtuoze cimbalomspeler Luigi Gaggero voor de première van Stefano Gervasoni’s Gramigna, een cyclus van ‘bagatellen’ waarin ook deze componist speelt met subtiele klankkleuren.

Programma & credits

PROGRAMMA

Bart Vanhecke (°1964)
Le sourire infini des ondes (2009)

Stefano Gervasoni (°1962)
Gramigna (2009-2015)

Salvatore Sciarrino (°1947, Italië)
Quaderno di strada (2003)

CREDITS

Thomas Bauer (bariton Sciarrino)
Klaas Verpoest (video)

Luigi Gaggero (cimbalom Gervasoni)

SPECTRA o.l.v. Filip Rathé

Kalender

Er zijn (voorlopig) geen speeldata voor deze voorstelling

Media