Re(f/v)erence

Concert
…als een zonnige harmonie die haar stralen overal verspreidt waarna deze telkens opnieuw naar de kern terugkeren. Zo omschrijft de Finse componiste Kaija Saariaho (1952-2023) haar werk Solar. Rond dit glanzende werk scheppen drie vrouwelijke makers, uit evenveel verschillende generaties, klinkende reflecties als reverence.

Het nieuwe stuk Threnody van Annelies Van Parys (°1975) in opdracht van I SOLISTI, SPECTRA en Muziekcentrum De Bijloke ging in première in mei laatstleden in Gent. Threnody is een klaagzang waarvoor Van Parys zich liet inspireren door het chanson ‘Nymphes des Bois’, de beroemde ‘Déploration sur la mort d’Ockeghem’ van Josquin Desprez. Ook Van Parys’ werk is een hulde aan een inspirerend collega componist. De frase ‘Vous avez perdu votre bon père’ uit Josquins lamento kreeg voor haar tijdens het componeerproces door een persoonlijk verlies een wel erg bijzondere bijkomende betekenislaag.

Ook in The White Lotus van Saskia Venegas (°1983) spelen het lamento en de hulde aan de meester een cruciale rol. Vanuit duistere diepten begint de componiste een sonische pad dat trapsgewijs opklimt en transformeert naar kleurrijke etherisch golvende melodieën. De reis eindigt in een vredige meditatieve staat, als betoverend in memoriam aan haar gids Wim Henderickx.

‘Mijn favoriete bezigheid was wandelen in het bos na de regen als de bladeren van de bomen nog nat waren. Die weerkaatsten het vogelgezang anders, als was het bos een grote echokamer’. Deze woorden van Saariaho inspireerden Ellen Jacobs (°1996). In haar hulde vormen referenties aan het spatiale denken van de betreurde componiste het uitgangspunt.

Op het Transit Festival in Leuven en November Music Den Bosch 2024 zien de nieuwe werken van Saskia Venegas en Ellen Jacobs het levenslicht. Stralen op de terugweg naar de kern, veranderd door tijd en ruimte…
tekst: Filip Rathé

Programma & credits

PROGRAMMA

Annelies Van Parys (°1975)
Threnody (2024)

Ellen Jacobs (°1996)
wereldcreatie (2024)

Saskia Venegas (°1983)
White Lotus (2024, wereldcreatie)

Kaija Saariaho (1952-2023)
Solar (1993)

CREDITS

SPECTRA & I SOLISTI
Filip Rathé, dirigent

productie: SPECTRA & I SOLISTI
Creatieopdracht A. Van Parys: Muziekcentrum De Bijloke, SPECTRA en I Solisti
Creatieopdracht E. Jacobs: Transit Festival
Creatieopdracht S. Venegas: November Music

Kalender

zondag 20 oktober 2024, 20:00
Leuven, STUK
Transit Festival
dinsdag 12 november 2024, 19:00
Den Bosch (NL), Verkadefebriek

Media