Résonances

Concert
Voor When Light is put away verzamelde Ruben De Gheselle op het internet verontrustende klanken, onherkenbaar gemaakt door elektronische manipulatie. Zo worden de geluiden van extreem schokkende gebeurtenissen ondergedompeld in schijnbaar zoete harmonieën, verweven met vervreemdende melodieën. Een vreemde sereniteit, als een verre en vaag verontrustende echo.

In So nah, so fern (Zo dichtbij, zo veraf) is de herinnering aan componist Luc Brewaeys – aan wie dit stuk van Philippe Hurel is opgedragen – onbewust alomtegenwoordig, als het geritsel van bladeren, geïnspireerd door een onzichtbare wind.

Net als Virginia Woolfs beschrijving van het geluid van de ‘Big Ben’ in haar boek ‘Mrs. Dalloway’ – ‘De loden cirkels opgelost in de lucht’ – benadert Clara Iannotta in D’après op analoge wijze de nagalm van bengelende klokken, wanneer die versmelt met de omgeving.

Wie weet wat de eindeloze rimpelingen op het serene oppervlak van kalm water onthullen? Het tweeluik El agua y la muerte van Filip Rathé duikt in de donkere diepten van de gedichten van Federico García Lorca, vol reminiscenties aan de Arabisch-Andalusische cultuur.

Programma & credits

PROGRAMMA

Ruben De Gheselle (°1991)
When light is put away (creatie)

Philippe Hurel (°1955)
So nah, so fern (2016)

Clara Ianotta (°1983)
D'après (2012)

Filip Rathé (°1966)
El agua y la muerte (2021)
creatie

CREDITS

SPECTRA
o.l.v. Filip Rathé
Pieter Stas, bas-bariton

Kalender

vrijdag 12 november 2021, 20:00
Mons, Arsonic
vrijdag 12 november 2021, 20:00
Mons, Arsonic

Media