Sol LeWitt – Loops

Voor het eerst sinds de opening van het museum in 1999 is Wall Drawing no. 36 van de Amerikaanse conceptuele en minimalistische kunstenaar Sol LeWitt te zien in het S.M.A.K. Deze monumentale, geometrische muurtekening is, bijna dertig jaar na aankoop van het werk, nu gerealiseerd op basis van heldere en strikte instructies van de kunstenaar.

In het kader van de tentoonstelling ‘Sol LeWitt. Uit de collectie’ brengt Spectra vier concerten met Minimal Music en performances vertrekkend van, en gebouwd rond Lewitt’s werk. Sol Lewitt zelf was gefascineerd door muziek en bevriend met een aantal protagonisten uit het genre.

Loops
Op dit tweede concert experimenteren we met opnames die in een repetitief proces, in een loop, worden afgespeeld. Steve Reich maakte Come out op basis van opgenomen stemmen en Alvin Lucier speelde de opname van zijn eigen narratieve stem herhaaldelijk af in de ruimte, wat de basis vormde voor een nieuwe opname. The Disintegration Loops van William Basinski zijn initieel opnames van snel aftakelende cassettes die de Amerikaanse componist later akoestisch simuleerde. Joris Blanckaert bewerkte ze voor deze happening.

Programma & credits

PROGRAMMA

William Basinski (°1958, VS)
The disintegration loops (2002-2003)

Joris Blanckaert (°1976)
Bewerking (2015)

Steve Reich (°1936)
Come out (1966)

Alvin Lucier (°1931)
I'm sitting in a room (1969)

CREDITS

Muzikale uitvoering
SPECTRA o.l.v. Filip Rathé

Kalender

Er zijn (voorlopig) geen speeldata voor deze voorstelling

Media