Zonder Handen

‘Een meisje draagt een bloemenjurk met veel te lange mouwen. Iemand zegt: ‘Steek je armen in de lucht.’ Stilte valt over haar voeten en blijft roerloos liggen. Haar vleugels van bloemen gaan omhoog. Haar handen die er niet meer zijn worden zichtbaar. ‘Dit ben ik,’ zegt ze, ik ben onschuldig.’ (uit het sprookje Zonder Handen)

In de muziektheatervoorstelling Zonder handen gaan kleine en grote mensen samen op zoek naar wat onschuldig zijn betekent. Ze leggen woorden als argeloos, fatsoenlijk, kinderlijk, onbedorven en onnozel op tafel, maken tussendoor veel onschuldige grapjes, maar denken vooral samen na over schuldeloze slachtoffers en wat hen kan helpen om toch door te gaan, niet te breken, een nieuwe weg te zien, zelfs zonder handen.

Aan de basis van het werk over schuldloos slachtofferschap, ligt een sprookje van Grim ‘Het meisje zonder handen’, een verhaal over de dochter van een molenaar die slachtoffer wordt van een pact, dat haar vader sluit met de duivel. Zij loopt van huis weg omdat haar haar handen werden ontnomen. Er volgt een innerlijke zoektocht in een wereld vol gevaren en valkuilen. Het sprookje zal niet verteld worden tijdens de voorstelling, maar is een inspiratie om in gesprek te gaan met de kinderen en jongeren. Marieke De Maré gaat vervolgens aan de slag met dat materiaal om een tekst/libretto te schrijven voor de voorstelling. Een deel van de tekst zal gezongen worden, een ander deel ‘verteld’.

Het is eigen aan de werking van MQC om kinderen en jongeren te betrekken in het maakproces. Hoe kijken zij naar het sprookje, hoe kijken of ervaren zij onschuldig slachtofferschap? Het artistiek team (componist, auteur en regisseur) kiest er nadrukkelijk voor om in co-creatie met de kinderen het project vorm te geven. Via workshops ontwikkelen ze, met de kinderen, ideeën voor het project, voor de tekst en de muziek. Auteur Marieke De Maré laat zich inspireren door de verhalen van de kinderen. Componist Frederik Neyrick door liederen die gemaakt worden door de kinderen (een methode die binnen MQC vaak gebruikt wordt).

De kinderen en jongeren (speler/muzikant) die meewerken aan het project werden/worden geselecteerd uit de vele kinderen en jongeren die eerder al participeerden aan muzikale trajecten of workshops binnen de werking van MQC. De muziekstukken die deze kinderen en jongeren eerder maakten nemen ze mee naar de workshops voor Zonder Handen. De groep kinderen zal divers zijn en speciale aandacht gaat hierbij naar kinderen die opgroeien in fragiele omstandigheden..
De groep kinderen wordt sociaal begeleid door Sarah Huyghe. Gezien de situatie van meerdere jongeren is dit noodzakelijk. Sarah onderhoudt verder de band met de ouders/leefomgeving en de scholen van de kinderen.

Programma & credits

CREDITS

Pieter Jansen, viool
Tille Van Gastel, fluit
Frank Van Eycken, percussie
Lara Rosseel, contrabas
Kinderen en jongeren van Mais Quelle Chanson
Kapinga Gysel, zang

Marieke De Maré, tekst
Frederik Neyrinck, muziek
Nona Demey Gallagher, regie

Productie:
Mais Quelle Chanson

Co-productie:
Ha Concerts
SPECTRA
Inspiratum (Axel Vervoordt)

Met de steun van de taxshelter van de Belgische Federale Overheid.

Kalender

zaterdag 02 november 2024, 00:00
Gent, De Centrale
maandag 04 november 2024, schoolvoorstelling
Gent, De Centrale
zondag 06 april 2025, 15:00
Roeselare, De Spil
maandag 09 juni 2025, 00:00
Antwerpen, deSingel
dinsdag 10 juni 2025, schoolvoorstelling
Antwerpen, deSingel

Media