Glossolalie

Concert
Het tweejaarlijkse festival “Belgian Music Days” ontstond vanuit het idee om alle taalgroepen in België samen te brengen rond een gemeenschappelijk muzikaal erfgoed: muziek van 1830 tot heden, met een bijzondere aandacht voor de muziek van levende componisten, zowel binnen klassiek, jazz als elektroakoestische muziek.

In dit kader presenteert SPECTRA een aantal werken die speciaal voor het ensemble werden gecomponeerd en verschillende muzikale invalshoeken belichten.

Het virtuoze extroverte Painted Pyramids voor piano, ensemble en live electronics van Luc Brewaeys contrasteert met het verstilde introspectieve Avec Diamants Extrêmes van Filip Rathé, geïnspireerd op “La Jeune Parque” van Paul Valéry.

Lettre Soufie: Sh(în) van Jean-Luc Fafchamps vormt een onderdeel van zijn cyclus gebaseerd op soefiemystiek, doordrenkt van een organische intuïtiviteit met reminiscenties aan klassieke Arabische lyriek.

Frederik Neyrinck schreef Gestalt VIII als zijpaneel van een gecomponeerde tryptiek rond de Florentijnse Maria Maddalena de’ Pazzi, een visionaire mystica uit het begin van de 17de eeuw. Haar pathologische wanen – waarbij ze uren onafgebroken aan een razend tempo kon doorpraten – werden opgetekend door acht novicen. Vier van hen probeerden de verbale stortvloed te reproduceren, terwijl vier andere deze in schrift trachtten te vatten. Het werk voert de luisteraar mee doorheen deze waanzinnige orkaan tot in het verstilde oog van de verbijsterde geest.

Glossolalie – klanktaal of het spreken in verschillende tongen – impliceert muzikaal gezien net het tegenovergestelde van onbegrijpelijkheid: ‘onmiddellijke’ communicatie overbrugt immers probleemloos talige verschillen.

Programma & credits

PROGRAMMA

Luc Brewaeys (1959-2015)
Painted Pyramids (2006-2008)

Frederik Neyrinck (°1985)
Gestalt VIII (2013)

Jean-Luc Fafchamps (°1960)
Lettre Soufie: Sh(în) (2009)

Filip Rathé (°1966)
Avec diamants extrêmes (2009-2019)

CREDITS

muzikale uitvoering
SPECTRA o.l.v. Filip Rathé

Kalender

dinsdag 03 maart 2020, 20:30
Tilburg (NL), Het Cenakel
vrijdag 06 maart 2020, 20:00
Mons, Arsonic
in festival The Belgian Music Days

Media