Pluriversum – Over Lucien Goethals

Concert
In 2016 is het tien jaar geleden dat Lucien Goethals – componist, Gentenaar met Argentijnse ziel – overleed. Tijd voor hernieuwde aandacht, een hommage, een (her)ontdekking van de vele werelden van deze bijzondere musicus.

Als pionier van de nieuwe, elektro-akoestische muziek is Lucien Goethals een van de belangrijkste componisten van zijn generatie. Hij ontwikkelde een uiterst persoonlijke en ontroerende muzikale taal, altijd vervuld van een melancholische ondertoon.

Pluriversum
Voor de gelegenheid zoekt SPECTRA zijn mooiste opnames uit en brengt die uit op een nieuwe cd, die voorgesteld wordt met dit concert. MATRIX (Centrum voor Nieuwe Muziek) geeft dichter en musicoloog Jelle Dierickx carte blanche om een kleine publicatie samen te stellen rond Goethals’ veelzijdige muzikale persoonlijkheid en zijn levenslange liefde voor (Spaanstalige) poëzie en literatuur. Het Centrum duikt ook in de archieven van de Gentse conservatoriumbibliotheek en het IPEM (Instituut voor Psycho-akoestiek en Elektronische Muziek) en stelt samen met die partners een kleine tentoonstelling samen.

Concert, boek- en cd-voorstelling en tentoonstelling op 23 maart 2016 in de MIRY Concertzaal van de School of Arts. De tentoonstelling is in het najaar 2016 ook te zien in Leuven.

Programma & credits

PROGRAMMA

Lucien Goethals (1931-2006)
Cuatro poemas de F.G. Lorca (1998)

Lucien Goethals (1931-2006)
Cascaras (1969)

Lucien Goethals (1931-2006)
Pampa (1979)

Lucien Goethals (1931-2006)
Musica con cantus firmus triste (1978)

CREDITS

SPECTRA o.l.v. Filip Rathé

Els Mondelaers (mezzosopraan)

Jelle Dierickx (samenstelling boek)

i.s.m. MATRIX (Centrum voor Nieuwe Muziek), KASK/Conservatorium, Conservatoriumbibliotheek en IPEM (Instituut voor Psycho-akoestiek en Elektronische Muziek).

Kalender

Er zijn (voorlopig) geen speeldata voor deze voorstelling

Media